Jack och Milla. Foto Sofie Lahtinen Carlsson. Jack och Milla. Foto Sofie Lahtinen Carlsson.

Jag har inte smält alla intryck från Berlin ännu! Fantastiska hästar och ryttare, härlig stämning, många trevliga mäniskor och inte minst kul resesällskap. Det blev helt enkelt en toppenvecka! För mig som uppfödare så var naturligtvis T2 för young riders det största ögonblicken i mitt "hästliv". Det är inte riktigt fattbart att min uppfödning Milla från Ammor och ambitiösa Jack Eriksson blev världsmästare!
Vi köpte Millas mamma Mynta från Bergshill när hon var ett år. Mynta och ett annat ungsto lekte ovanligt mycket. De betedde sig mer som unghingstar. Mynta reds in och skulle avelsbedömas, men råkade tyvärr ut för en olyckshändelse hos en tränare, så hon har enbart varit avelssto. Mynta har fått åtta avkommor och är numera såld till Malin Runevad.
Milla föddes i september 2007. Det året fick vi tre avkommor efter Dökkvi frá Mosfelli, Milla (u. Mynta från Bergshill), Vonadís (u. Von från Bergshill) och Gramur från Ammor (u. Gáska från Charlottenborg). Milla var tidigt ett väldigt livligt och påhittigt föl precis som mamma Mynta. Hon är född i vackra Hallingeberg i Småland. Vi hade fantastiska hagar, väldigt branta och massor av sten och stenblock. Många gånger fick man hjärtat i halsgropen när hästarna kom i full galopp över stock och sten. Samtidigt fick de verkligen lära sig att hålla reda på var de satte ner hovarna. Milla var väldigt påhittig som exempel när de andra hästarna stod och åt äpplen i ett äppelträd klättrade Milla upp på ett stenblock så att hon kom åt äpplena högre upp. Hon hade många hyss för sig och klättrade gärna upp på möjliga och "omöjliga" stenblock. Milla har alltid velat visa upp sig. När vi fick besök av människor som hon inte kände igen hade hon en egen show. Hon sprang och skuttade omkring och tittade på oss och tyckte att vi skulle uppmärksamma henne och inte de andra hästarna. Hon har en stor personlighet!
Hinni fick ta hand om inridningen och tidigt märktes det att hon var en stjärna. Hinni avelsvisade henne både vid 4 och 6 års ålder. Hon fick ett hingstföl som 5 åring. När Hinni och Beta flyttade tillbaka till Island tog Berglind och Danni över träningen. Berglind tävlade henne 2014 och på hennes 6:e tävling tog hon ett silver i T1 på SM. Det blev även ett silver samma år på GK SM i B-flock.
2015 tog Veronika Karlsson och Jack Eriksson över henne. Jack har tävlat henne sedan dess i T1 och numera även T2. Jack är en väldigt duktig och ambitiös ryttare. Han och Milla har varit i A-final på alla SM. I år blev de svenska mästare och nu även världsmästare i T2. Jag får nypa mig i armen och har ändå svårt att fatta det!
Ett STORT tack till Jack, hans mamma Veronika (tillika hästskötare), tränarna Gummi, Camilla och Hjalti!

Läs hela inlägget »
Svenska mästare här tillsammans med Jacks duktiga tränare Hjalti Guðmundsson. Svenska mästare här tillsammans med Jacks duktiga tränare Hjalti Guðmundsson.

Ett jättestort grattis till Jack och Milla, som fick helt fantastiska poäng i T2 och blev svenska mästare! Dessutom fick Jack ett av de absolut finaste priserna man kan få som ryttare dvs Feather prize! Det är ett pris som delas ut för att belöna ryttare för fina prestationer utförda med fjäderlätt ridning och ett gott hästmannaskap! De fina resultaten under året har nu gjort att Jack och Milla får en landslagsplats och att de får åka till VM i Berlin!

Poängen i T2 blev verkligen skyhöga. De hade fått silver om de hade tävlat ibland seniorerna! En enorm prestation!
Kul att notera är även att Millas släktingar visade mycket bra resultat dvs hingstarna Ægir och Oddi från Skeppargården. Ægir är e Fafnir från Götarsvik, Oddi och Milla är ee Fafnir.

Läs hela inlägget »
Idag dök det upp en artikel på nätet som har skrivits av uppfödaren Per-Ola Forsberg. Artikeln handlar inte om uppfödning av islandshästar, utan är  inriktad mot galopp- och hopphästar, men mycket känns även helt relevant för islandshästavel. Artikeln handlar om hur man väljer ut sina avelsston och det vet vi att i all avel är det stona som är den viktigaste individen! Det finns naturligtvis många filosofier kring hur man väljer och hur man absolut inte skall välja. För egen del tycker jag att det viktigaste är att stoet är en klok och samarbetsvillig individ, med väl separerade och lättridna gångarter plus att hon har en bra funktionell exteriör. Det är naturligtvis trevligt om de är vackra, men det viktigaste är att de har en exteriör som gör att de fungerar bra för prestation när det gäller gångarterna. Detta tycker jag är viktigt oavsett om avkommorna används som trevlig familjehäst eller i tävling på hög nivå. Jag har alltid tyckt att det är väldigt viktigt vad stoet och hingsten har för gener i leden bakåt. Vissa hingstar använder jag inte trots att de har mycket bra gener bakåt. Det finns så många fina hingstar idag men inte speciellt många som jag känner för att använda. Det gäller att försöka få så bra uppfattning som möjligt och studera många hingstar både på avelsvisningar och tävlingar för att få en uppfattning om dem. Det finns ytterst få ston som enbart får toppavkommor, men det finns några enstaka i svensk avel. Det finns även ston och hingstar som verkligen själva är toppindivider,  men som aldrig får några riktigt bra avkommor, men för att ha en chans att få fram bra avkomma är det bra att ha bästa möjliga gener bakåt.
Vid ett av avelsmötena föreläste forskaren Thorvaldur Árnarsson om chanserna att få riktigt bra avkommor. Man kan se det som att:
- Om medelvärdet för föräldrarna är > 8,30 och BLUP för fölen >120 så är chansen för en toppavkomma 1 på 7 avkommor.
- Om medelvärdet för föräldrarna är ca 8,0 och BLUP för fölen ca 115 så är chansen för en toppavkomma 1 på 19 avkommor.
- Om medelvärdet för föräldrarna är ca 7,7 och BLUP för fölen ca 100 så är chansen för en toppavkomma 1 på 42 avkommor.
Arvbarheten är bara 40% därför får inte alltid topphästar avkommor som är topphästar. Avkommorna blir oftast inte lika bra som sina föräldrar.
Samtidigt så visar detta verkligen att det finns mycket att göra som uppfödare för att få de 60% som är miljöbetingelser så bra som möjligt dvs flockfostran, hagmiljö, foder, inridning, träning mm.
I artikeln "Hur väljer vi avelsston?" som jag hänvisade till högre upp, citeras även Jan Greve veterinär, hästkarl och uppfödaren i Holland.  Han säger bl a:

"You need the power of a good mare. That is the part that people forget, you need the power of a family. If you don’t have much money you are better to buy not such a good mare from a good family than buy a good mare from a shit family – she will never breed, she doesn’t have the genes to breed.”
Du hittar artikeln på Ridenews
 

Läs hela inlägget »
Kenning frá Árbakka  26 år e Draupnir frá Hvolsvelli, ee Bylur 892 frá Kolkuósi, u Hardar-Brúnka frá Kolkuósi, ue Hördur 591 frá Kolkuósi. Kenning frá Árbakka 26 år e Draupnir frá Hvolsvelli, ee Bylur 892 frá Kolkuósi, u Hardar-Brúnka frá Kolkuósi, ue Hördur 591 frá Kolkuósi.

År 2013 var detta en mycket sorglig, men vacker dag. Denna dag, blev Kennings sista i livet. Kenning fick somna in lugnt och värdigt hemma i närheten av sina dotter och sina nära släktingar. Jag är otroligt tacksam över att ha fått äga denna fantastiska häst. Jag saknar denna härliga häst som har gett oss så många glada stunder. Hon var en helt fantastisk ridhäst, uppfostrare, mamma, mormor och mormorsmor. En lyhörd och känslig häst i positiv bemärkelse, alltid vaken och alert med fullt fokus på vad vi människor gjorde. Det var en ren fröjd att bara leda denna fantastiska häst! Nu äger Malin Runevad hennes dotter Mynta från Bergshill och Rebecka Dahlberg äger sonen Amor från Ammor. Kenning har fått flera barnbarn Támyrja från Ammor, Milla från Ammor, Miriam från Ammor, Arnór från Ammor, Álfheiður från Ammor, Heiðir från Ammor, Álfaþór från Ammor, Celsíus från Hermanstorp. Kenning har även fått barnbarnsbarnen Töfrun från Ammor, Arinn från Ammor, Annar från Ammor, Þytur från Himmelsrum och Oliver från Ängdalen-Dalhem.
Tack Marianne Bergman för att vi fick förtroendet att förvalta denna underbara häst de sista nio åren! Kenning blev 26 år hon var e Draupnir frá Hvolsvelli, ee Bylur 892 frá Kolkuósi, u Hardar-Brúnka frá Kolkuósi, ue Hördur 591 frá Kolkuósi

Läs hela inlägget »

Jag brukar skriva att jag är usel på att uppdatera blogg och hemsidan! Nu upptäckte jag att det var mer än ett år sedan sist! Jag kan skylla på olika omständigheter, men den rätta anledningen är nog att jag tyvärr inte lever något liv med mina hästar numera. Det är naturligtvis otroligt deprimerande och det känns verkligen helt hopplöst! Nu har jag bara två kvar dvs förra årets hingstföl Álfaþór och hans helsyster Álfheiður från Ammor. De är båda efter e. Álfur frá Selfossi och undan mitt favoritsto Mynta från Bergshill. Det är helt otroligt vad jag saknar mina hästar och livet med hästarna!

Álfheiður är nu på inridning hos Danni och Berglind. Jag har fått positiva rapporter och jag hoppas att jag kan åka och hälsa på henne snart! På bilden syns Álfheiður. Det är ett stonamn trots att det slutar på -ur.
En annan positiv nyhet är att Miriam, dvs storasyster till Álfheiður och Álfaþór mfl, numera finns på Gotland hos Anna och Cajsa. Det går mycket bra med fina Miriam!

Läs hela inlägget »
Miriam från Ammor u Mynta från Bergshill, e Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti. Miriam från Ammor u Mynta från Bergshill, e Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti.

Den 5/9 var jag och besökte Miriam från Ammor hon är på träning hos Danni och Berglind.
Det var väldigt kul att se Miriam som har utvecklats en hel del!
Jag är så nöjd med träningen. Det var också väldigt roligt att få träffa Danni och Berglind plus att få se nya gården! Det kommer att bli väldigt bra. Mycket bra läge på gården, stora hagar och ett nytt stort stall är på gång! Det blir toppen bra!

Planen var att Miriam skulle vara med och visas till totalbedömning på Romme 2, men hon blev tyvärr ormbiten och fick en rejäl infektion i samband med bettet. Så nu får hon vila och tränas inför nästa års avelsbedömningar. Som sagt det blir oftast inte som man har tänkt sig!
Hennes helbror Arnór har påbörjats nu hos Malin så det blir även spännande att följa honom framöver.

Läs hela inlägget »
Älskade Mynta från Bergshill! Älskade Mynta från Bergshill!
Det blir inte alltid som man har tänkt sig! Nu är den hästen såld som jag alltid har tänkt att henne säljer jag ALDRIG!
Hur kan nu detta komma sig, ja det undrar jag faktiskt över lite själv! :-)
Mynta köpte jag när hon var avvand så jag har ägt henne i 18 år! Hon är en sådan ljuvlig häst som är vacker, alltid vänlig, rör sig bra, bra i flocken och alltid lätt i all hantering. Hon har gett mig sju fantastiskt fina avkommor. Hon är mamma till Támyrja, Milla, Miriam, Árnor, Álfheiður, Heiðir och Álfaþór från Ammor. Så otroligt mycket glädje den hästen har gett mig!
Varför sålde jag henne då? Malin köpte hennes son Heiðir från Ammor e. Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum och hon blev så otroligt förtjust i honom så att hon även köpte storebror Arnór från Ammor e. Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti. Det dröjde inte länge förrän hon även ville köpa mamma Mynta och efter lång betänketid kändes det trots allt helt rätt. Så nu finns mamma Mynta och henne två söner nere i Halland. Innan Mynta åkte iväg så seminerades hon på Stenholmen med Álffinnur frá Syðri-Gegnishólum och blev dräktig, så nu får vi hoppas att det kommer ett fint föl även nästa år.
Då jag bara skall ha kvar 1-2 ston så är Myntas fina föl från i år till salu. Är det intressant så finns hans egen sida under Álfaþór från Ammor.
Läs hela inlägget »
Álfaþór från Ammor, foto Marcus Ljunqvist. Álfaþór från Ammor, foto Marcus Ljunqvist.

Välkommen till världen lilla krabaten!
Nu har han kommit dvs ett nytt litet föl, eller snarare inte så litet. Han har långa ben och ser ut att ha ett väldigt bra framparti.

Lördagen den 10/6 föddes Myntas hingstföl mitt i en rejält åskväder. Marcus på Stenholmen skickade bilder på underverket när jag satt på tåget på väg till Norrköping. Snacka om timeing! Jag skulle hälsa på Jenny och Pia så mer lägligt kunde han inte ha kommit. Det blev naturligtvis en tur till Stenholmens Islandshästcenter! Mamma Mynta verkade nöjd och tillfreds lilla fölet var lite försiktigt ännu så länge. Det skall bli väldigt spännande att få se hur han utvecklas framöver!
Vad skulle den lille sötnosen heta? Det blev ett intensivt letande i WorldFengur. Pia föreslog Snorungur från Ammor! :-D Tillslut blev det Álfaþór från Ammor efter att ha kollat med isländskexpertis. Álfaþór passar bra då pappa heter Álfur (alv) och fölet föddes i åskväder så åskguden þór (Tor) skall vara med i namnet så visst blir då Álfaþór ett lämpligt namn!

Läs hela inlägget »
Ísak från Ammor med Jesper Møller Jensen vid avelsbedömningen. Ísak från Ammor med Jesper Møller Jensen vid avelsbedömningen.

Så olika man kan tänka när det gäller att ha egen hingst. Jag håller själv på med att avveckla min avel.

Trots det har jag lite funderingar kring det där med hingstar. Vi har fått betydligt fler hingstföl än stoföl, samtidigt har vi aldrig satsat på att ta fram någon av dem till bedömning trots att några har varit riktigt lovande. En av dem exporterades som tvååring till Danmark och hans nya ägare ville satsa på honom. Det blev ett väldigt bra resultat redan som 4-åring fick han 8,0 för ridegenskaper och som 5-åring blev det 8,31 för ridegenskaper. Vi blev naturligtvis väldigt stolta över att Stine och Jesper satsade på Ísak!

Varför vill jag inte själv satsa på att ta fram egna hingstar? För det första finns det alldeles för många hingstar att välja på och visst är det bra att det finns en mångfald, men samtidigt finns det ett så stort antal hingstar så att effekten blir att den genomsnittlige hingsten får väldigt få ston. Det är ett långt generationsintervall när det gäller hästar och det medför att det tar lång tid innan man vet om hingstarna nedärver bra egenskaper. Risken finns att först när en hingst är död så upptäcker man att just den hingsten borde ha använts mer eller raka motsatsen den här hingsten borde inte alls ha använts.
En del uppfödare tycks tro att alla hingstföl de får är hingstämnen och satsar på i princip alla sina hingstföl. De flesta som föder upp hästar är däremot väldigt noggranna med att välja ut vilka de skall satsa på. En valack får oftare ett trevligare liv än en hingst! Nyligen har en av mina unghingstar kastrerats inte för att han inte är talangfull utan för att han  förhoppningsvis skall få ett bra liv som fin ridvalack.
I all avel är det ABSOLUT VIKTIGASTE STONA, så därför är det för mig mycket viktigare att utvärdera stona. All avel går ut på att få fram trevliga friska individer som kan glädja sina ägare under många år!
Några gånger har vi lånat fina hingstar till våra ston, men oftast har vi lämnat bort dem till fribetäckning eller semin. Vi har haft ett väldigt roligt arbete med att välja och vraka bland andras hingstar. Det finns otroligt fina topphingstar i Sverige!
Avel är kul och väldigt spännande när man får se resultaten! Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men när man använder bra hästmaterial så är chansen att få fram bra hästar så otroligt mycket större!
Vad är det egentligen jag vill säga med detta?
Ja, personligen har det aldrig varigt viktigt för mig att äga en egen avelshingst, men vill man det så tror jag att det finns viktiga saker att tänka på som t ex att:
- inte se varje hingstföl som ett presumtivt hingstämne.
- köpa in det blod man vill ha dvs de gener man vill ha. Det ligger mycket i det och det är verkligen något erfarna uppfödare på Island brukar påpeka.
- köp inte hingst med hänsyn till vilken färg den har.
- köp hingst/unghingst med hjärtat och hjärnan dvs LYNNE, RIDBARHET och en funktionell EXTERIÖR är det absolut viktigaste!
- samla in så mycket fakta som går om t ex mamma och syskon och hästar längre bakåt i stammen! Det finns hästar som jag själv absolut inte vill ha i mina hästars stam och hästar som jag gärna har i stammen.
Det är mycket att tänka på!

Läs hela inlägget »
I mitten min Alfurdotter Álfheiður från Ammor. Här tillsammans med sina busiga kompisar. I mitten min Alfurdotter Álfheiður från Ammor. Här tillsammans med sina busiga kompisar.

Jag är verkligen en urusel bloggare! Jag skriver väldigt sällan något och när jag skriver något så är det oftast när det har hänt något positivt med hästarna. Ändå tycker jag inte att det är sådana saker som är så viktiga! Visst blir jag glad över att det går bra, men vad jag verkligen uppskattar är att bara få träffa hästarna och att se att de mår bra!

Under helgen den 7-9 oktober var jag hos Anita och Johnny på Hvidagården och hälsade på de tre hästar jag har där. Det som just nu känns som det absolut roligaste, det är att få träffa hästarna och bara umgås med dem! Det blev dessutom sena kvällar med en massa hästprat och väldigt god mat/dryck. Hästarna och det sociala umgånget kring hästarna är så otroligt viktigt och något som jag verkligen tycker är otroligt roligt!
Tack Anita och Johnny för en supertrevlig helg!

Läs hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Chris Landergren » Det värsta som kan hända!:  ”Hej Christina! Surfade in på din hemsida nu, har inte varit där på enormt länge...”

  • carita » En hel månad av saknad.:  ”Vilken vacker bild på Ove <3”

  • Leif Alm » Det värsta som kan hända!:  ”Torpet. Fredag kväll. En vacker vårskymning. Några gäss drar kacklande förbi. Nå..”

  • Agneta Lippman » Det värsta som kan hända!:  ”Underbart att läsa! Det är precis så här som livet är. Jag tycker fortfarande at..”

  • Emma » Ett nytt år:  ”Tänker på er då å då, och på alla trevliga stunder jag haft i Lärbo! kul att få ..”

Arkiv

Länkar

Etiketter