Om oss

Ammor sett från Paviken och i bakgrunden syns havet.

Varför heter hästarna ..... från Ammor
Våra hästar har gårdsnamnet Ammor. Det kan tyckas vara ett lite konstigt och tvetydigt namn. Vår förra gård på Gotland hette Ammor och namnet har inget med amning eller kärlek att göra. Den förklaring som vi har hört är att namnet Ammor kan vara en förvanskning av ordet hemmor dvs hemman. Så våra hästar kommer från ett hemman!

Vi lämnade Gotland och bosatte oss i Småland, men hästarna som föds får ändå heta från Ammor. Vi tyckte att det var viktigare att släktskapet syntes än att vi tog det nya gårdsnamnet. Tyvärr är nu även gården Lärbo i Hallingeberg såld och till min stora sorg finns inte min man längre bland oss. Nu är de flesta av våra älskade hästar sålda och  finns utspridda över landet. 

Om oss....
Jag har varit intresserad av hästar hela livet. Det började som mycket liten då min morbror hade ardennerhästar och ibland fanns det även ardennerföl på min morfars gård. Där var det härligt att vara, rena Bullerbyidyllen.
På tidigt 60-talet började jag rida på Enskede Ridskola och där tillbringad jag mycket tid. Favoriten hette Chaplin han var ett russ f. 1955 e. Raggen 101 och u. Dageta. Chaplin var född i Lärbro på Gotland.
Enskede Ridskola var en fantastisk plats för oss kunskapstörstande hästfantaster. Jag och mina vänner ägnade mycket tid i stallet med alla möjliga stallsysslor. Till slut blev vi, till vår stora sorg, för stora för de älskade russen. Det blev en övergång till att rida stora hästar, det var roligt, men det var inte alls samma sak!!! Forts längre ner.

Christina och Milla i Vaggeryd 2013. Milla blev bästa 6-åriga sto. Foto: Magnus Liljeroos.
Christina och russet Chaplin på långritt till Hellasgården i början av 1960-talet.
Christina och älsklingsrusset Chaplin f. 1955 e Raggen 101 u. Dageta 412.

På högstadiet arbetade jag som hästskötare på "Veterinärinrättningen" i Skara (numera SLU) på sommarlov och andra lov. Det var otroligt lärorikt.
Helt plötsligt, efter ett antal år, kom Islandshästen in i mitt liv. Det var i samband med en turridning med arbetskamraterna. Wow!!!
Vilken hästras!!!!!!!!!
Jag var fast! Det blev en islandshäst....en till ....en till....till slut var det en liten flock. Med åren har intresset för avel blivit större och större. Vi avlar i väldigt liten skala och vi vill hålla en hög kvalitet på vår avel.
Jag har varit aktiv inom SIFs avelsutskott och inom utbildningsutskottet plus inom styrelsen för tre olika lokalklubbar inom SIF. Nu är jag aktiv inom Svenska Islandshästförbundets stiftelse för Avel och under många år har jag skött Idunns hemsida.

Min man Ove började sitt hästintresse på läktaren i ridhuset när han tittade på dottern Helens ridlektioner. Det blev många kvällar i kalla ridhus. Konstigt att han blev intresserad! Ove började rida 1989 och tävlat en del på klubbnivå. I samband med avelskurserna blev han även intresserad av avel på islandshästar. Hemma hos oss blev det en del diskussioner och tankar kring avel, val av hingstar, BLUP mm.

Sorgen och saknaden är oändligt stor.....
Min älskade man Ove avled den 26/3 2014 efter en tids sjukdom. Han blev tyvärr bara 61 år gammal. Vi träffades på midsommarafton 1971 och det var kärlek vid första ögonkastet! Vi fick nästan 43 år tillsammans och det har varit helt fantastiska år. Saknaden och sorgen är oändligt stor.
Det är inte lätt att gå vidare i livet. Du fattas mig!
 

Foto Emma Jansson

Tv. Ove och Christinas brorsdotter Sara, i mitten Christina med Gáska och till höger Helen på Mynta.
Undre raden Christinas systerdotter Anni, i mitten en gammal bild när jag rider på min morfars grannes snälla ardenner och till höger Anni med sin favorit Támyrja från Ammor.  

 

Lärbo Småland
Vår fina gård i norra Småland. Vi har verkligen haft fantastiska år på denna fina gård! Fast allt har sin tid och nu har vi flyttat från Lärbo i vackra Hallingeberg.

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.
Fölen Simlir och Támyrja 2003 i bakgrunden skymtar kompisarna och ännu längre bak finns Paviken.
Arinn och Ove, foto Emma Jansson.
Ove med sin "My litle pony"-häst Gáska från Charlottenborg vid Austurtävling.
Christina på russet Mr Klipp som var lägerhäst på Stall Selin på Gotland 1966. Rätt rolig tidstypisk bild men vi red naturligtvis med ridhjälm!

Välkommen att höra av Dig om du har några frågor! Använd gärna 
kontaktformuläret.

Christina med Mynta från Bergshill som är mor och mormor till många av våra uppfödningar. Foto Matilda Gunnar.